u229.no forbrukslån Forbrukslån – fordeler og ulemper

Forbrukslån – fordeler og ulemper

Forbrukslån – fordeler og ulemper post thumbnail image

Det er blitt svært populært å ta opp forbrukslån, og det finnes ingen grenser for hva man kan bruke pengene til, enten man trenger å reparere bilen eller vil reise bort en stund. I tillegg trenger man ikke å stille med sikkerhet, slik man må gjøre ved for eksempel et boliglån eller billån. Klikker man seg inn på Wikipedia sin nettside, har man muligheten til å lese mye nyttig informasjon om forbrukslån.

Alle kan komme i en situasjon hvor man trenger akutt behov for penger, og det er både raskt og enkelt å søke om forbrukslån. Hos de aller fleste banker kan man søke direkte fra nettsiden deres, og mange gir et umiddelbart svar etter en rask kredittsjekk. La gjerne bankene konkurrere om deg! Man kan på mange måter si at et forbrukslån er et veldig fleksibelt lån, og det er stor frihet i å disponere pengene akkurat som man vil.

Lån uten sikkerhet

Alle forbrukslån er lån uten sikkerhet, og det medfører både positive og negative sider. Man slipper å stille huset sitt som garanti til banken, og da trenger man heller ikke å bekymre seg for å komme i en situasjon der banken som ytterste konsekvens tvangsselger boligen. Siden banken ikke har noen form for garanti for tilbakebetaling, vil man oppleve at rentene er en god del høyere enn ved et lån med sikkerhet.

Når man ikke stiller med sikkerhet i bolig, betyr det en høy risiko for banken. De kan rett og slett risikere at lånebeløpet ikke blir tilbakebetalt etter planen, og måten de har sikret seg på er ved å innføre høye rentekostnader. Dette stiller høye krav til låntaker, og det er viktig at man følger nedbetalingsplanen til punkt og prikke. Om man slurver på dette punktet, kan det gi store økonomiske konsekvenser og betalingsanmerkninger.

Refinansiere kostbar gjeld

I dagens utvalg av usikrede lån er det mange som finner seg i en situasjon hvor man har samlet opp mye gjeld. Da kan et alternativ være å ta opp forbrukslån for å refinansiere denne gjelden. Ved å gjøre det, kan det være mye penger å spare. Et nytt lån kan blant annet gi en gunstigere rente, samtidig som man blir kvitt smålån og dyr kredittkortgjeld. Dette vil gi en bedre oversikt over den personlige økonomien.

Når man bare sitter igjen med én forfallsdato å konsentrere seg om, er risikoen mindre for at man glemmer innbetalinger. Har det vært positive endringer i privatøkonomien til låntakeren siden sist man søkte lån, er det gode muligheter for å få en gunstig rente. Kanskje har man større inntekt, noe som gjør at banken anser betjeningsevnen som god. Her kan det være mye penger å spare, og det er lurt å sjekke flere forskjellige banker.

Gjeldsproblemer

Selv om det er mange fordeler med å ta opp forbrukslån, kan det for noen bli en årsak til store problemer. Det finnes mange grunner til at en låntaker ikke lenger klarer å betjene gjelden sin, for eksempel kan man oppleve en endret jobbsituasjon. Da kan man ende opp med inkassosaker og betalingsanmerkninger, og en ytterste konsekvens er at namsmannen avholder utleggsforretning. Dette kan bety trekk i lønn eller pant i formuesgoder.

Med andre ord er det svært viktig at man som låntaker setter opp et budsjett og vurderer nøye om man har råd til å betale ned på lånet. Det kan være lett å glemme at når man tar opp et forbrukslån, bruker man penger man selv ikke eier. Mange vil klare å betjene lånet sitt uten problemer, men en låneprosess må vurderes nøye. Ikke alle har like gode forutsetninger til å betale ned et lån over mange år.

Rask søknadsprosess

Tiden hvor man var nødt å samle med seg utallige dokumenter og trappe opp hos den lokale banken, er over. I dag kan man slå seg ned i lenestolen og fylle ut lånesøknaden i ro og mak på nettet. Her vil det foretas en automatisk kredittsjekk og en vurdering av opplysningene man har fylt inn. Noen banker gir et umiddelbart svar, mens andre ringer opp i løpet av kort tid for å diskutere lånesøknaden.

Mange lurer på hva som blir vurdert i kredittsjekken, og det er en rekke forskjellige punkter. Inntekt, alder og jobbsituasjon er blant tingene som banken er interessert i. En ulempe med dette vil være at en lav kredittscore kan gi dårlige betingelser på lånet, slik som høyere renter. De fleste bankene setter nemlig rentesatsen individuelt, basert på opplysningene de får om låntaker. Den gode nyheten er at det alltid er mulig å forbedre kredittscoren sin.

Nøye vurdering

  • Man skiller mellom effektiv og nominell rente
  • Mange forbrukslån har fleksibel nedbetalingstid

Det er viktig å drøfte fordeler og ulemper før man sender inn søknaden sin om forbrukslån. Det første man må vurdere er i hvor stor grad man trenger å låne. Om man trenger penger umiddelbart, er låneprosessen rask og effektiv. Man må likevel ha i bakhodet at gjelden skal betjenes, og at det kan bli store konsekvenser av å misligholde lånet sitt. Det er til syvende og sist låntakeren som kjenner sin private økonomi best.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post